Hava Durumu

Avukat Kevser Yıldırım'dan 'kıyafet' yorumu.

"Sadece kılık kıyafete değil, söz ve davranışlarına da dikkat etmeli"

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2023 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2023 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
dubainews.com.tr
Avukat Kevser Yıldırım'dan 'kıyafet' yorumu.

Son günlerde avukatların kılık kıyafetleri tartışma konusu oldu. Avukatların yargının kurucu temel unsurlarından biri olduğunu belirten Avukat Kevser Yıldırım, bu nedenle de avukatların her zaman bazı kurallara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Yıldırım, "Bir avukatın, avukatlık mesleğinin gerektirdiği olgunluğu ve sıfatı ile orantılı giyinmesi gerekmektedir. Öyle ki bu sebeple sadece kılık kıyafet değil, davranışlarına ve sözlerine de dikkat etmesi gerekmektedir" dedi.
Son günlerde avulatların kılık kıyafetleri, nasıl giymesi gerektiği tartışma konusu oldu. Hatta avukatların kılık kıyafet yönetmeliği konusu da gündeme geldi. Avukat Kevser Yıldırım, bir avukatın nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi. Avukatların yargının kurucu temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Yıldırım, avukatların kıyafetlerine, sözlerine ve davranışlarına dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.


"HER KIYAFETİN BİR ANLAMI VAR"

Avukatlık Kanununa göre avukatların, mahkemelere Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle çıkmak zorunda olduğuna dikkat çeken Avukat Yıldırım, "Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’ne göre ise avukatlar, mahkemelerde münhasıran vekalet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmi kılık giyemezler. Yani avukatların mahkemelerde resmi kıyafet giymesi öngörülmüştür. Zira avukatın avukatlık mesleğinin gerektirdiği olgunluğu ve sıfatı ile orantılı giyinmesi gerekmektedir. Öyle ki bu sebeple sadece kılık kıyafet değil, davranışlarına ve sözlerine de dikkat etmesi gerekmektedir. Her kıyafetinde bir anlam içerdiği kabul edilir bir gerçektir. Meslek kuralları çerçevesinde son değişikliklerle birlikte 'Avukat ve avukat stajyerleri, mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle (başları açık ibaresinin kaldırılmasına karar verilmiştir) mahkemelerde görev yaparlar' denmektedir.  Avukatın kamu görevini ifa etmesi mesleğe yakışır ifadesinin içeriğinin nasıl takdir edileceğini de anlatmaktadır. Öyle ki; toplumca her kıyafetin bir anlamı olduğu da dikkate alındığında; resmi kıyafetlerin kast edildiği anlaşılmaktadır" şeklinde konuştu.


"SÖZLERİNE VE DAVRANIŞLARINA DA DİKKAT ETMELİ"

Avukatların, sözlerinde ve davranışlarında da bazı kurallara dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Türkiye Barolar Birliği Meslek kuralları çerçevesinde avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır. Hatta avukat, özel yaşantısında dahi buna özenmekle yükümlüdür. Bu kural avukatın özel yaşantısına dahi müdahale edici niteliktedir. Zira avukatlık makamı yargının kurucu temel unsurlarından biridir. Bu makamın önemi yadsınamaz olduğundan gerekli özeni ve dikkatin sağlanması gerekir. Yine meslek kuralları çerçevesinde 'avukat, yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalı ve mesleki çalışmasında hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır' denmektedir. Yani avukatın gereksiz, ya da farklı imalarla bağımsızlığını, hukuk kurallarını zedeleyici cümleler kurmaktan kaçınması gerektiği açıkça ifade edilmiştir" dedi.


"KABULÜ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Avukat Yıldırım, "Meslek kuralları çerçevesinde avukat salt ün kazandırmaya yönelen her türlü gereksiz davranıştan titizlikle kaçınmalıdır. Yine meslek kuralları çerçevesinde avukatın mesleki çalışması dışında kişisel anlaşmazlıklarda, avukatlık sıfatının özelliklerinden yararlanması da uygun görülmemektedir. Meslek kuralları çerçevesinde avukat mahkeme kalemlerinde, icra dairelerinde ve her türlü mercilerde çalışan görevlilerle olan ilişkilerinde de meslek onuruna ve ağırbaşlılığına uygun tutum ve davranışlarını korumakla yükümlüdür.  Öyle ki; avukatın ağırbaşlılığını koruması bulunduğu mevkii itibariyle gereklidir. Suç teşkil edebilecek veya anlamını taşıyan davranışlardan da elbette sakınması gerekir. Öyle ki; bahse konu soru reklam yasağı dışında farklı anlamlar da taşıyabilir nitelikte olup, kabulü söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.