Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evli kadınlar artık kendi soyadlarını kullanabilecek.!

Boşanma davalarında hak kaybı olacak mı?

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2024 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
dubainews.com.tr

Evli kadınların artık sadece kendi soyadlarını kullanabileceğini belirten Avukat Kevser Yıldırım, "Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun evlenen kadının kocasının soyadını alacağı hükmünü iptal etti" dedi. Avukat Yıldırım, böyle bir durumda boşanma davalarının nasıl olacağı hakkında da bilgi verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi. Avukat Kevser Yıldırım, kararı değerlendirerek, önemli bilgiler verdi.
"EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI BULUNDU"
Avukat Yıldırım, "Anayasa Mahkemesi verdiği son kararla kadının, eşinin soyadını kullanma zorunluluğunu 'eşitlik' ilkesine aykırı olduğunu belirterek, kadının sadece kendi soyadını kullanabilmesine hak tanıdı. Taraflar birlikte yeni bir soyisim belirleyebilirler ya da taraflardan birinin soyismini tercih edebilirler. Artık kadının eşinin soyadını ya da iki soyad kullanmak zorunda değil. Kendi soyadıyla da devam edebilir ya da karı-koca yeni bir soyada da karar verebilir" şeklinde konuştu.
"MECLİS'İN DÜZENLEME YAPMASI GEREKİYOR"
Böyle bir durumda boşanma davalarının nasıl olacağı konusunda da bilgi veren Avukat Yıldırım, "Mal rejimiyle ilgili boşanma davalarında bu durum herhangi bir değişiklik oluşturmayacak. Kişiler boşandıkları zaman yine aynı şekilde edinilmiş mallara katılım rejimine devam etmiş olacaklar. Edinilen mallar aynı oranda katkı payını ve miras hakkını korumuş olacak. Yani kadının kendi soyadıyla veya başka bir soyad ile devam etmesi aile ve miras hukukundaki haklarına herhangi bir etki etmeyecek. Bizim Medeni Kanunumuza göre kadın, eşinin soyismini kullanmak zorundaydı. Ancak bu düzenleme iptal oldu. Aslında burada bir boşluk oldu ve tekrar bir düzenleme yapılması gerekiyor. Çünkü bundan sonraki süreçte Anayasa Mahkemesi tarafların aynı soyisimle devam etmesine de değinmiş. Bununla ilgili bir yasa daha gelmedi, Meclis'in bir düzenleme yapmasını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.